Zdrowe ciasteczka z płątków jaglanych

Jedzenie jest jedną z największych przyjemności jakie możemy doświadczyć, dlatego nie warto sobie odmawiać słodkości. Jednak trzeba je wybierać świadomie i mądrze, ponieważ nadmiar cukru jest szkodliwy dla naszego zdrowia.

Składniki na ciasteczka w płatków jaglanych

ciastka z płatków jaglanychWiększość dostępnych na rynku słodyczy, zawiera szkodliwy cukier, barwniki i dodatki takie jak syrop glukozowo – fruktozowy. To zdecydowanie zniechęca do ich kupienia, dlatego konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na to, z czego są wykonane produkty znajdujące się w ich koszyku. Bezpieczniejszą pozycją na liście słodkości są ciastka, które mogą mieć naprawdę dobry skład. Wśród nich popularne są ciastka z płatków jaglanych. Są one delikatne, kruche i świetnie pasują do kawy. Jako jedne z nielicznych, mają krótki skład i żadnych sztucznych dodatków. Może je także samodzielnie przygotować w domu, ponieważ jest to bardzo proste. Wystarczy mieć płatki jaglane, które powstają przez zgniecenie całego ziarna prosa, jajko, mąkę jaglaną, orkiszową, owsianą, czy każdą inną oraz nieco masła. Są to podstawowe składniki, do których można dodać wiórki kokosowe dla lepszego smaku, orzechy, rodzynki czy czekoladę. Pod tym względem mamy dowolność wyboru. Żeby ciasteczka lekko urosły, do masy można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Płatki jaglane mają to do siebie, że ją wyjątkowo kruche, więc wszelkim wypiekom będę nadawały takiej konsystencji. Ponadto są one bardzo zdrowe i sprawdzają się w wielu wypiekach.

Płatki jaglane mają neutralny smak, dlatego sprawdzą się w ciasteczkach, pieczywie, a nawet w ciastach. Ciastka z z nich zrobione możemy kupić w wielu piekarniach, albo możemy je samodzielnie przygotować, urozmaicając o dowolne dodatki smakowe.