Zastosowanie zamrażarek i chłodziarek w praktyce

Praca rzeźnika nie jest wymarzonym zajęciem. Po pierwsze nikt z nas nie lubi ociekać krwią, a po drugie, jest to po prostu ciężka praca fizyczna. To zajęcie można porównać z pracą grabarza.

Zamrażalka przeszklona – podstawowe wyposażenie rzeźni

zamrażalki przeszkloneOboje zajmują się obróbką zwłok, choć w trochę odmienny sposób. Z czasem nawet przyzwyczajają się do widoku krwi, śmierci i zapachu unoszącego się w okół nich. Rzeźnik oczywiście nie krzywi się na widok martwego zwierzęcia. Jest to tego przyzwyczajony. Jest to dla niego rutynowe zajęcie jak praca na kasie, czy sprzedawanie ubrań. Nam się wydaje, że to ohydne i nieludzkie. Skąd wtedy jednak byśmy brali nasze chrupiące kurczaki z rożna i pyszne karkówki na grilla? Każdy kij ma dwa końce. Podstawowymi meblami w takiej rzeźni jest zamrażarka przeszklona oraz szafa chłodnicza. W niej to właśnie przechowywane jest obrobione już mięso. Taka lada i witryna chłodnicza służy do segregowania sobie gatunków mięs. Rzeźnik oczywiście zabija zwierzę, ale i je przetwarza. Robi parówki, kiełbasy czy kaszanki. Niegdyś na wsi był to jeden z najbardziej poważanych zawodów. Każdy chciał mieć w swojej lodówce ręcznie robioną przez rzeźnika kiełbasę. Dziś większość rzeczy robi się maszynowo. Niestety kiełbasy jakie kupimy w marketach spożywczych, nie mogą równać się temu co wytwarzał jeszcze 10 lat temu wiejski rzeźnik.

 

Jedno jest pewne. Zawód rzeźnika nigdy nie zaginie, chyba, że wszyscy zostaniemy wegetarianami, co jest mało prawdopodobne. Nie brzydźmy się tego zawodu, bo to człowiek, który dostarcza nam nasze ulubione mięsa.