Etapy robienia kiszonki

Jeżeli na zagadnienie przygotowywania paszy dla zwierząt ktoś chce spojrzeć szeroko to bez wątpienia w przypadku kiszonek za pierwszy etap przygotowywania można uznać już wysiew nasion. Co ciekawe wcale nie musi się to odbywać tylko i wyłącznie wiosną, ponieważ poplony też znakomicie nadają się na kiszonkę. Znaczenie ma tutaj między innymi ich wydajność.

Ciekawostki o kiszonce

poplon na kiszonkęProces kiszenia to w przypadku poplonu skuteczna metoda konserwowania, ponieważ pod warunkiem zabezpieczenia takiej pasty przed dostępem powietrza nie będzie tam dochodziło do procesów gnilnych lub innych negatywnych zjawisk. Taka kiszonkę może być ważnym źródłem paszy, ponieważ wraz z końcem lata ilość trawy pozyskiwanej z łąk i pastwisk może zdecydowanie spaść. Poplon na kiszonkę należy przygotować mieszając różne nasiona takie jak chociażby gorczyca, kukurydza, pszenica, owies i tym podobne. Pomiędzy innymi bogaty skład przyczynia się do tego, że zwierzęta rzeczywiście coś takiego naprawdę chętnie zjadają. Nie wolno tutaj jednak zapominać o innych etapach produkcji kiszonki, ponieważ występują tutaj pewne różnice. Poplon na kiszonkę może być skoszony od razu przy użyciu sieczkarni lub standardowej kosiarki. W tym drugim przypadku należy przygotować baloty, które będą szczelnie owinięte folią. Tak przygotowana sianokiszonka może być naprawdę swobodnie przechowywana na zewnątrz.

Drobna sieczka powstająca w sieczkarni musi natomiast trafić na pryzmę, gdzie jest precyzyjnie ubijana przez operatora mniejszego traktora. Transport z tego produktu odbywa się najczęściej przy użyciu przyczepy z wysokimi butami, ponieważ to zdecydowanie skraca czas potrzebny na wykonanie takiej pracy. Pod warunkiem takiego wykorzystania poplonu kiszonki na pewno nie zabraknie.