Do czego wykorzystać czubrycę zieloną?

Pod tą nazwą kryje się przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej. Nie jest to jedna przyprawa, lecz ich mieszanka. Głównym składnikiem jest cząber górski. W mieszance zawsze znajdziemy też sól i zieloną paprykę. Częstymi dodatkami są zioła takie jak czosnek, cebula, tymianek, kozieradka pietruszka, lubczyk. Skłaqdy mągą różnić się w zależności od producenta przyprawy.

Właściwości czubrycy zielonej

czubryca zielonaMa intensywny, ale nie ostry smak. W jej głównym składniku, cząbrze górskim, znajduje się wiele substancji mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera między innymi witaminy (C, z grupy B i prowitaminę A), flawonoidy, garbniki, śluzy, kwasy organiczne i betulinę. W olejku eterycznym znajdują się m. in. karwakrol, tymol, p-cymen, borneol i alfa-tujen. Ma działanie  antyseptyczne o bardzo szerokim spektrum: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze (szczególnie przeciwko drożdżakom) i przeciwwirusowe. Działanie to gwarantuje przede wszystkim skład olejku eterycznego i obecność betuliny. Wspomaga ona pracę wątroby, działając żółciopędnie, a ponadto działa ochronnie na komórki wątroby. Czubryca zielona pobudza wytwarzanie soku żołądkowego, znacznie ułatwiając w ten sposób trawienie ciężkostrawnych potraw. Liście czubrycy zielonej wykazują działanie odkażające i stosuje się je w kosmetyce w celu łagodzenia podrażnień i kojenia tłustej skóry twarzy. Ponadto pomagają przy ukąszeniach owadów i poparzeniach skórnych.

W kuchni polskiej coraz powszechniej praktykuje się dosypywanie tej przyprawy do takich potraw, jak bigos, gołąbki, fasolka po bretońsku. Przyprawa doskonale komponuje się z leczo, pieczonymi rybami, np. pstrągiem, frytkami, a nawet pizzą. Pasuje też idealnie do sosów do mięs czy mięsnych marynat. Można nią też po prostu posypać nią kanapki czy twarożek.